Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Olvadnak a gleccserek a Matterhorn környékén. Újrarajzolják a svájci-olasz határt

Zubreczki Dávid | 2009.03.28. 09:12 3 komment

matterhorn

Mostanában szinte csak ezzel a tereppel foglalkozunk. Megírtuk, hogy a legdrágább Európában, megírtuk azt is, hogy miért, most meg azzal került a hírekbe, hogy brutálisan olvad. Mint az  Index-Paradicsom írja, "a globális felmelegedés következtében olyan ütemű olvadás zajlott le az elmúlt százötven évben az Alpokban, hogy Svájc és Olaszország a két ország között található határok újrahúzásáról döntött. Az eddigi határ ugyanis áthaladt a hegységben található gleccsereken, amelyek felszíne az elmúlt évszázadban folyamatosan zsugorodott.

A legelső határvonalat még 1861-ben állapították meg, miután az egységes Olaszország megalakult, írja az Independent. Ez azonban azóta a tájkép megváltozása miatt egyes szakaszokon akár már száz méterrel is arrébb csúszhatott. "A határ többek között a felmelegedés miatt mozog" - mondta Daniel Gutknecht, a Svájci Topográfiai Hivatal munkatársa.

olaszország svájc matterhorn zermatt

Milyen Európa legdrágább síterepe? Magyarul köszöntik a négyezres csúcsok közé érkezőket

Zubreczki Dávid | 2009.03.27. 11:02 16 komment

Terkep

Nem is oylan rég írtunk a Zermattról, mégpedig azt, hogy a svájci síterep Európa legdrágább liftjegyével büszkélkedhet (holtversenyben az az olaszországi Cerviniával). No most azt is megtudhatjuk, mi kerül ilyen sokban a svájci paradicsomban, ugyanis kiküldött helvét tudósítunk MM, a Lejtmenetben bloggere ezúttal onnan küldött egy élménybeszámolót sok képpel!

svájc zermatt

Szombaton zár Mátraszentistván

Zubreczki Dávid | 2009.03.27. 09:08 Szólj hozzá!

Itt az utolsó csúszás ideje, szombaton este bezár a Mátraszentistváni Sípark. Mint írják, kiváló, pályagépekkel kezelt, friss hóval - amit a hóágyúk az elmúlt két éjjel készítettek - nyitva van az ország egyetlen még március végén is működő sípályája Mátraszentistvánban. Bár nehéz elhinni, hogy amikor az ország nagy részén már tavaszodik, a Mátrában még nagyon sok hó van. A hóréteg a pályán 30-50 cm és minden nap többször is átdolgozzák a pályagépek. Síelhetők a hosszú piros pályák, két és fél kilométer hosszan. Minden lift nyitva van, a hétvégén még oktatás is lesz. Pénteken reggel 2 cm friss természetes hó hullott a Sípark területén. Napközben újabb havazás és folyamatos fagypont alatti hőmérséklet várható. Az utolsó rohamban már nem kell nagy tömegre számítani, ezért kényelmesen, várakozás nélkül lehet a felvonózni. Érdemes megnézni a webkamerát, ahol jól látszik a gyönyörű fehér panoráma: http://www.sipark.hu/webkamera.html

magyarország hójelentés mátraszentistván

Mini hóvihar a buszmegállóban

Zubreczki Dávid | 2009.03.26. 17:16 Szólj hozzá!

Oslótól alig 15 percnyire fekszik a Tryvann Winter Park, de könnyen lehet, hogy míg a norvég fővárosban nyoma sincs a télnek, a síparadicsomban pompás hóviszonyok vannak. Most egy ügyes kis reklámtáblát állítottak belvárosi buszmegállókba, amelyek mutatják az épp aktuális viszonyokat. A sícentrumból SMS küldésével aktivizálható a minihóvihar, ami minden járókelőnek mutatja, hogy lehet jönni síelni. Kis videó alant:

reklám norvégia hójelentés tryvann winter park

Sítúrablogok jelentik: gleccsermászás, lavinakurzus és titkos verseny

Zubreczki Dávid | 2009.03.25. 21:42 1 komment

A magyar síblogok közül furcsa mód a sítúrázókéból van a legtöbb - vagy legalábbis a legerősebb felhozatal -, lássunk egy gyors körképet, miről is ír mostanában a Csússz és Mássz, a Fóka és a Kuloár.

rajt

"Idén is Zirbitzkogelen mérték össze tudásukat az ország legkiválóbb sítúrázói" jelenthetné a média, ha ugyan törődne ezzel egy fikarcnyit is. De hál' Istennek nem teszi, így a Síalpin Rally marad, ami mindig is volt; a maroknyi hazai túrasíző laza baráti körének jó hangulatú bulija a Tengerszem szervezésében. A hagyományok szerint a Síalpin Rally első napja terepbejárás és fakultatív sítúra. Tavaly számomra ez volt a főattrakció, de idén elhatároztam, hogy nem oldalvizezek; indulok a versenyen is." - kezdi kétrészes beszámolóját a Csússz és mássz!

P3210148

"Was is loss?!- Támadt nekem eme költői felkiáltással a Johannishütte ajtajában a korántsem kedves házinéni. Fáradtságtól elhomályosult tekintettel csak annyit válaszoltam –mellesleg adekvátan-, hogy: „Ja”. A házinéni dühe érthető: éjjel negyed kettő van, 9 körül indultunk a parkolóból, mi tartott ennyi ideig?" - ez pedig már a Fóka blog Grossvenediger-támadásának története.

dumbier-hajnal-600x902[1]

"Zoli (Z) hívott szombaton, hogy nézzünk napfelkeltét.
BG: - Jó. De hol?
Z: - A Gyömbér csúcson (2043 m), az Alacsony Tátrában - mondta. Edzeni kell, mert puhák leszünk a Mont-Blanc túrán, ha nem edzünk…!
BG: - Jó. Mikor?
Z: - Hétfő reggel (2009. 03.16.), munka előtt.
BG: - Ez elég jó nagy baromság, naná hogy OK – mondtam.
Z: - Mikor induljunk… fél háromkor?"

Vagyis kora hajnali párbeszéddel indul a Kuloár beszámolója is, ami persze egyáltalán nem meglepő egy sítúrablogtól...

 

blog szemle túra sítura

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása