Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Lavinaveszély és szibériai hideg Ausztriában

hütte | 2012.01.22. 09:32 Szólj hozzá!

[MIMI]: rekordhó - sielok.hu Fotó: Jürgen / WZF 

(A síelők.hu teljes galériájáért katt ide.)

Január elején brutális hómennyiség pottyant az osztrákok nyakába, és most újabb adagot kaptak. A nagy havazás miatt utak váltak járhatatlanná, sícentrumokat zártak be. A helyzetet a szibériai hideg is nehezíti – olvasható a síelők.hu cikkében.

A hét eleje „szibériai” hideget hozott a mélyen behavazott alpesi völgyekbe. Csípős reggelre ébredtek Ausztria nagyobbik felén; -15 és -20 fok közt értékeket mértek, az ország leghidegebb lakott települése a lungaui St. Michael volt, itt -26 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Még ennél is alacsonyabb, már-már sarkvidéki zimankó uralkodott Funtensee-ben, ahol -40 fokot mutattak a hőmérők. Funtensee a Steinernes Meer hegységben fekszik, közel a bajor-salzburgi határhoz.

Vasárnap estig 120 cm friss havat várnak az Arlberg térségében, ezzel együtt a lavinaveszély is emelkedett, jelenleg 4-es, azaz nagy lavinaveszély van érvényben a sípályán kívüli területeken. Az elmúlt 36 órában Salzburgban 50-80 cm, helyenként egy méter friss hó esett. Tirolban és Vorarlbergben 24 óra leforgása alatt 30-70 cm esett, a legtöbb Arlberg és Silvretta hegyeiben. Felső-Ausztriában az egy nap alatt leesett friss hó vastagsága 30-50 cm közt mozog, Stájerország északi részein csütörtök óta 50-80 cm hónak örülhetnek a téli sportolók. Alsó-Ausztriát ma este éri el a nagy havazás, itt holnap délig akár 50 cm is lehullhat, elsősorban az Ybbstali Alpok térségében (Hochkar).

A nagy hó és az ezzel összefüggő lavinaveszély miatt több nyugat-tiroli síterep és település elérhetetlen; köztük Ischgl, Galtür, Steeg (Lech völgye). Szombat délutántól nem lehet megközelíteni Lech, Zürs, St Anton üdülőhelyeket sem. Salzburg tartományban minden út lezárásra került Mühlbach am Hochkönig irányába, egyrészt a nagy lavinaveszély, másrészt az útra dőlt fák miatt.

A magasabb hegyi utak kivétel nélkül csak hólánccal járhatók (így Obertauern és Katschberg is), továbbá St Johann és Wagrain közti út, Raurisnál Hainbach és Bucheben közt, Schladming és Filzmoos útszakasz. Wagrain Flachau irányából elérhető hólánc nélkül, de a nagyobb járműveknek (7,5 tonnától) már itt is láncolniuk kell.

Bár az osztrák közútkezelő szolgálat folyamatosan dolgozik, ennek ellenére nem kizárt, hogy a lavinaveszély és útra dőlt fák miatt újabb útszakaszok és ezzel együtt települések válnak elérhetetlenné. Aktuális információkért az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) honlapját érdemes böngészni.

forrás: síelők.hu

hírek ausztria hójelentés lavinaveszély

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr33648242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása