Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Meglepően jólneveltek a magyar síelők: biztosítást kötnek, bemelegítenek, bukósisakot viselnek – legalábbis egy friss felmérés szerint

[mimi] | 2013.02.11. 17:18 2 komment

„A fiatalok meglepően felelősségteljesek, ha a téli biztonságról van szó: nagyobb arányban melegítenek be és viselnek védőfelszerelést, mint az idősebb korosztály tagjai. A snowboardosok emellett a felszerelésüket is biztosítják, ha csúszni indulnak. A legtudatosabbak a 30-39 év közötti sportolók" – derül ki az 1000 fő megkérdezésével készített Wáberer Hungária Biztosító Hógolyó felmérésből. A hajtás után például az is kiderül, a válaszadók hány százaléka síeli át az egész napot nyitástól zárásig, vagy hogy mennyit szoktunk átlagosan pihenni sportolás közben.

A síelők többsége biztosítást köt, mielőtt elindul

A január végén készített felmérés adataiból kiderül, hogy a magyarok szeretik a biztonságot, ha a téli sportokról van szó: az online kérdőívet kitöltők 88 százaléka válaszolt úgy, hogy indulás előtt gondoskodik róla, hogy baj esetén legyen védőhálója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 33 százalék általános balesetbiztosítást köt, negyedük a sífelszerelését is biztosítja, közel ugyanennyien pedig teljes körű biztosítást is kötnek, amely az általuk okozott síkarambol esetén is fizet. Mindössze 9 százalék válaszolta, hogy bízik a saját tudásában és körültekintésében annyira, hogy nem költ erre külön. A felmérésből kiderül, hogy az óvatosság oka nem feltétlenül a rossz tapasztalat: a kitöltők háromnegyedének szerencsére még soha nem volt szüksége arra, hogy a biztosítását igénybe vegye. Annak a 11 százaléknak viszont, akinek már ki kellett használnia a biztosítója nyújtotta szolgáltatást, nagy segítséget jelentett, ezért köt minden út előtt.

A fiatalok körében népszerű a bukósisak, az idősebbek szerint kényelmetlen

Hogy teljes körű biztonságra törekszenek, leginkább a 30-39 év közöttiekre jellemző. E korosztály tagjainak 34 százaléka teljes körű biztosítást köt, illetve ők azok, akik a legnagyobb arányban viselnek a bukósisak mellett egyéb kiegészítő védőfelszerelést is (23 százalék). Érdekes, hogy a sokak által könnyelműbbnek gondolt fiatal, huszonéves korosztály tagjai nagyobb arányban kötnek biztosítást (21 százalék), mint a 40 és 50 fölöttiek. A fokozott tudatosság ráadásul egyéb tekintetben jellemző a fiatalokra: 43 százalékuk visel legalább bukósisakot, ötödük pedig emellett például protektoros kesztyűvel, térd- vagy könyökvédővel is óvja a csontjait az esésektől. Ez utóbbi a 40 és 50 év fölötti korcsoportnak csak 17-17 százalékára jellemző. Ráadásul az idősebb korosztály tagjai indokolták legnagyobb arányban a védőfelszerelés teljes elhagyását csupán azzal, hogy kényelmetlennek tartják (5-5 százalék).

A többség becsületesen bemelegít

A védelem mellett a balesetmentes téli vakáció másik fontos tényezője a megelőzés, így például a megfelelő bemelegítés, vagy a szükséges pihenőidők betartása. A magyarok úgy tűnik, ebben a tekintetben is tudatosak: a válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a nap elején, de minden hosszabb megállás, pihenő után is átmozgatja a kihűlt izmokat. 36 százalékuk óránként tart egy-egy pár perces pihenőt, a nap felénél pedig egy hosszabb megállást is beiktat. Kevesen vannak, akik úgy gondolják, ha már fent vannak a hegyen, liftzárásig le sem jönnek: a felmérést kitöltő 1000 fő közül mindössze 44 sportbarát nyilatkozott így. Érdekes módon magas azonban közöttük a legidősebb korosztály aránya: az 50 év felettiek 4 százaléka végigsportolja az egész napot, szemben a többi korosztály közel megegyező 2-2 százalékával.

A felmérés adataiból az is kiderül, hogy a válaszadók többsége (57 százalék) Ausztriába jár síelni, Franciaország a snowboardosok (19 százalék) és a sífutók (20 százalék) körében népszerű. Szlovákiába a negyven év fölöttiek utaznak legszívesebben (28 százalék).

Hütte anyó szokásai

Végezetül kíváncsi vagyok, rátok mennyire igazak a fenti megállapítások. Részemről legtöbbször Ausztriában síelek, mindig kötök biztosítást (olyat, ami a sífelelősséget, a felszerelésem biztosítását is tartalmazza, és adott esetben a helikopteres mentést is téríti), mindig viselek bukósisakot, a bemelegítést viszont  főleg mondjuk egy hüttézést követő induláskor – szégyen szemre általában elsunnyogom. (Az a gyanúm egyébként, hogy ezzel sajnos mások is így vannak, a felmérésben csupán jó színben akarták szokásaikat feltüntetni. Legalábbis nem sok becsülettel melegítő sportolót szoktam látni a vendéglátóipari egységek mellett, vagy a felvonók állomásainál.) A pár perces pihenők, és a nap felénél egy kellemes hüttézés beiktatása viszont rám is igazak. És ha elfáradok, vagy rosszak az időjárási viszonyok, akár a tervezettnél előbb is hajlandó vagyok lejönni a pályáról, csak azért, mert ki van fizetve, nem maradok egész nap a hegyen. Ti hogy vagytok ezekkel?

(A bejegyzésben szereplő képek sajátok, a legutóbbi síelésemkor lőttem őket a Stubnerkogelen és Dorfgasteinben, élménybeszámoló hamarosan!)

hírek ausztria szlovákia snowboard stuff biztosítás bukósisak protektor

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr795074713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.02.11. 23:22:41

Biztosítás pipa, sisak pipa, melegítés részemről is csak nap elején (valószínűleg azért, mert nagy különbséget nem érzek). Viszont egy fél-1 óra híján én szeretek síelni, ameddig lehet, leginkább az hoz le felvonózárás előtt a hegyről, hogy az összes pálya már szét van túrva / tükörjég addigra.

Izo 2013.04.03. 11:54:04

33 év. Biztosítást kötök. Sisak van, más védőfelszerelés nincs. Külön nem melegítek be, de reggel és az ebédkor esedékes pihenő után csúszok egy könnyűt, a kelleténél több mozgással. Ha kell, pihenek, viszont lehetőleg zárásig fent vagyok. Főleg Ausztria, de egy-egy napra el szoktam menni Eplénybe.
Érdekes lett volna még az alkoholfogyasztási szokásokra is rákérdezni. Magam részéről csak délután/este egy kicsit.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása