Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Melyik a veszélyesebb a síelés vagy a deszkázás?

hütte | 2011.01.20. 08:00 27 komment

emergency ski patrol is tucking me into a sled..

Szinte mindenkiben az a kép él, hogy a snowboardosok fittyet hánynak a veszélyekre és szívesen kockáztatnak, míg a hagyományos síelők - akiket általában eleve idősebbnek képzelünk - a biztonságos megoldásokat választják. Nos bárhogy is van, a Daily Mail cikke szerint síelni veszélyesebb, mint deszkázni. A síelőket ugyan kevesebb baleset éri, mint a snowboardosokat, de azok sokkal gyakrabban halálosak.

Legalábbis ez derül ki egy amcsi felméréséből. A tapasztalt sízők ugyanis sokkal gyorsabban siklanak le, így jóval durvább ütközéseket szenvedhetnek el, ha fának vagy oszlopnak, kerítésnek stb. csapódnak. Ezért háromszor gyakrabban szenvednek halálos balesetet, mint a deszkások, az elsődleges halálok pedig a tereptárgynak ütközés.

Mindezzel együtt a deszkások 50-70 százalékkal többször sérülnek meg. A felmérésből az is kiderül, hogy a hetvenes évekb leggyakoribb sérülése, a lábtörés, mára gyakorlatilag eltűnt - akkoriban ugyanis még nem oldódott le a síléc automatikusan.

1999 óta a fejsérülések száma is a felére esett vissza a sisakok elterjedésének köszönhetően. (Linktipp: Panic)

usa baleset tragédia sisak

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr692599043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petimegmondja 2011.01.20. 16:16:32

Az eredeti cikk szerint:

"Research for the National Ski Areas Association in America found that skiers are less likely to have accidents on the pistes than skateboarders - but are more likely to die."

Tehát az Amerikai síterületek Nemzeti Egyesülete vizsgálata kimutatta, hogy a sípályákon a síelők kisebb valószínűséggel sérülnek meg, mint a GÖRdeszkások, viszont nagyobb valószínűséggel halnak meg.

Gondolom, a százalékos arányt mérték. Ha 10 milló síelőből 1 millió megsérül, akoor az kisebb arányt jelent, mint az az öt baromarcú, aki GÖRDESZKÁVAl felmegy a sípályára és akik közül 4 seperc alatt ronggyá zúzza magát...

Valóban. ha a 10% így aránylik a 80%-hoz, akkor a gördeszka tényleg egy veszélyes eszköz a sípályákon. Node hogy jött a következtetés, hogy akkor a snowboard is?

háténimmár 2011.01.20. 16:19:00

ez egy baromi hülye összehasonlítás.
A deszkázás "extrém sport" míg a síelés alapvetően családi időtöltés, legalábbis ha megnézzük 100-100 használóra vonatkozó arányokat.
100 síelőből 20 gyerek 20 öreg a maradék 60-ból is nagy arányú a kocasíző aki a piros pályán egérkedik vagy a hüttében sörözik.
A snowboardosok közül arányaiban sokkal nagyobb a fiatalok aránya, így a meggondolatlansági faktor is erős, de ami még fontosabb, hogy kisebb rutinnal/tudással is le lehet menni a pálya melletti erdőben/szűzhóban/sziklák közt, mint sível.

Ezért törvényszerű, hogy arányaiban sokkal több a snowboardos baleset. Sível viszont aki sérül az nagyon sérül. Kitekeredő térd/csípőizületekről nem is jó gondolkodni, ami a deszkánál kizárt.

Ráadásul aki eleve az extremitás miatt deszkázik sokkal nagyobb arányban hord térd/váll/csukló/gerinc-protektort és bubósisakot.

Svsz semmi értelme ennek a kutatásnak. Sem.

Mondom ezt 18 évnyi snowboardozással a hátam mögött. Magyarországon nagyon az elsők között voltam :-)))

háténimmár 2011.01.20. 16:20:26

@petimegmondja:
Az eredetit nem néztem az előző komment előtt, de most nem értem. a skateboard elírás ebben az esetben vagy tényleg összehasonlítják az iszapbirkózást az agyaggalamb-lövészettel?

petimegmondja 2011.01.20. 16:29:20

Komolyra fordítva a szót, egy osztrák tanulmány tavaly (sajnos nem találom a linket, de biztos ki lehet guglizni) azt állapította meg, hogy a snowboardosok baleseteinek a száma eltörpül a síelőké mellett.

Ennek nem csak az az oka, hogy a síelök még mindíg sokkal többen vannak, hanem az is, hogy a snowboardosok főként abból 15-30 éves korosztályból kerülnek ki, amely egyfelöl sokkal sportosabb, edzettebb a többi korosztálynál, másfelöl a csontozata, szalagjai és izomzata épp a topon van, így nehezebben is sérül meg, mint a síelők között sokkal nagyobb számban előforduló kevésbé edzett, ill. törékenyebb vázrendszerrel bíró többi korosztály.

Az osztrák tanulmány megállapításait korházi adatakból szűrték le.

petimegmondja 2011.01.20. 16:40:14

Önmagában a snowboard egy sokkal kevésbé balesetveszélyes eszköz, mint a modern sílécek.

Míg a sílécek lecsatolódása után (ha egyáltalán megtörténik) a nehéz sícipők és a test külön-külön önálló pályát járnak be a gravitáció, a ballisztika, a centrifugális erő és a rokon területek törvényei szerint, addig a snowboard éle az első salto-mortale alias dupla leszúrt rittberger után belevág a hóba és, mint egy kivetett horgony, rövid úton megállítja a delikvenst.

Certificate_of_Words · http://certificateofwords.com/word/Certificate%20of%20Words/ 2011.01.20. 16:44:28

Én meg annak a statisztikának hoszek amit én hamisítottam :) sajnos nem én vagyok ilyen okos hanem Winston Churchill...

Nem lehet összehasonlítani. darabra vagy súlyosságra? melyik szakosztály? milyen adatok alapján?

Kár egy ilyen poszt ebbe a blogba. Nem tesz jót a brandnek.

akira2 2011.01.20. 16:51:36

@háténimmár: és @petimegmondja:

Ez egy baromság. Egységnyi létszámú síelő és ugyanannyi snowboardos közül több a snowboardos baleset. Nem véletlen, hogy a biztosítók többen zárják ki a snowboardozást, mint a síelést a kockázatos tevékenységek közül.
A bulvár-statisztokáknak kevésbé hiszek, mint a biztosítókénak...
És az is biztos, hogy egy snowboardos nagyobb eséllyel szerez csuklósérülést, mint egy síelő térdsérülést.
A halálos balesetek jellemző oka pedig csak annyiban a tereptárgynak ütközés, ha a lavinát, vagy a gleccserszakadék alját tereptárgynak tekintjük.
A balesetek súlyossága pedig egyenes arányban áll a sebesség növekedésével, amely a hagyományos alpesi síelés esetében alacsonyabb, a snowboard esetében magasabb, és a carving síelésnél még ennél is magasabb.

butatót 2011.01.20. 17:08:48

@petimegmondja:
Szerintem ez nem igaz. Snowboardozni sokkal könnyebb, a deszkával egy tömör, fix egységet alkotsz, nagyon alacsonyan van a súlypontod, ha el is esel, bevágod a deszkát, és már talpon is vagy. Ha síelsz, minden végtagodat külön kell koordinálni (főleg kezdőként), a kezeket is beleértve. Ha eltanyázol, az egész hóbelevanc (lécek, botok) összegabalyodhat, csavarodnak a végtagjaid, könnyen lehet makacs sérüléshez jutni.
A legnagyobb különbség a kezdőknél van. A deszkás megáll keresztben, haránt araszolgat lefelé (mint a hóeke, utálják is érte), néha kicsit engedi valamelyik oldalra, szinte bárhol lejut gond nélkül. A síelő remegő lábakkal ekézik, minden fordulóban az életéért harcol, egy bizonyosnál meredekebb lejtőre egyszerűen nem lehet ráengedni. Egyértelmű, hogy melyik esik nagyobbakat.
Ja, és a deszka sokkal lassabb, mint a léc. Mondom úgy, hogy a lehető leggyorsabbat (leghosszabbat) használom.

rasztacsubi 2011.01.20. 17:08:59

snowboard + csuklótörés és nem lepődik meg senki.
A profikat meg hagyjuk ki ebből, mert túl kevesen vannak.

butatót 2011.01.20. 17:12:36

@akira2:
A biztosítók szigorú álláspontját azért erősen befolyásolja, hogy majd´ minden deszkás, aki már csúszott 2 métert, rögtön freestyle bajnoknak képzeli magát és nincs az az ugrató, korlát vagy halfpipe, amit ki ne próbálna. A csuklósérülések leggyakrabban pont az ilyen nem túl sima leszállásoknak köszönhetők.

rasztacsubi 2011.01.20. 17:14:14

A kezdőket is hagyjuk ki, ki nem esik el amikor tanul?

Egy síelő egész testével esik, egy bordos viszont tud a kezével tompítani, mert alacsonyan van a súlypontja és eltöri/kificamítja.

egyik se babazsúr

min 2011.01.20. 17:14:23

A snowboard miért extrém? Szerintem egykutya a sível

butatót 2011.01.20. 17:16:41

@rasztacsubi:
A kezdők is beleszámítanak a baleseti statisztikákba, és a posztban arról van szó. A kezdő deszkást könnyű felismerni este a szaunában: kék fenék, kék térdek. A síelőknél ezek eloszlanak az egész testen :).

butatót 2011.01.20. 17:17:43

@min:
Maga a lesiklás snowboarddal nem extrém. A freestyle az. Igaz, azt lécekkel is csinálják, csak jóval kevesebben.

petimegmondja 2011.01.20. 17:24:24

@akira2:

Valójában ez csak egy sztereotípia.

Ha ugyan annyi síelőt hasonlítasz össze ugyan annyi snowboardossal, akkor mit hasonlítasz össze? A freestyle síelőt a freestyle snowboardossal? A carving sízőt a freecarve snowboardossal? Az alpesi síelőt az alpin snowboardossal? A big mountain freeride síelőt a big mountain freeride snowboardossal?

A parkban ugráló freesísek és deszkások nagyjából ugyan olyan arányban törik össze magukat. Igazság szerint a freesísek kicsit többször és kicsit jobban.

A carving sí sokkal gyorsabb, mint a nagy, befejezett ívekre összpontosító, stílusharcos freecarver, így bizton állítható, hogy nagyságrendekkel nagyobb a carving síelés kockázata.

Alpin deszkával 90%-ban volt és jelenlegi versenyzők csúsznak. Tudásuk szintje összehasonlíthatatlanul magasabb a milliónyi hobbisíelőénél, akik az alpesi sí tömegbázisát jelentik. Itt is biztosan állítható, hogy a balesetet szenvedés esélye sokkal magasabb a síelők e csoportjában.

A freeride meg olyan extrém dolog, ahol tök mindegy, hogy sível vagy deszkával csinálod, nagy valószínűséggel előbb-utóbb egy lavina alatt, vagy egy szakadék alján végzed.

Ha mindezeket levonjuk az átlag síelő - átlag snowboardos halmazból, akkor az összehasonlításban csak a pályán csúszkáló, hobbisíelő vs. hobbideszkás marad, ahol megint csak egyértelműen a deszkások mutatnak jobb baleseti statisztikákat, tekintve, hogy a deszka lassabb, a két láb nem csúszhat az ellenkező irányba és esés esetén gyorsan lefékeződik.

A deszkát (önmagában) ma már nem tekintik extrém sportnak, így a legtöbb biztosítónál kikerült az extra biztosítási csomagokból. ez konkrét tárgyi tévedés a részedről.

Jellemzően, az elmúlt évek ismert halálos kimenetelű, sípályán történt balesetek mind-mind síelőkkel történtek. Elsodorta, nekiment, belement hátulról, nekiment egy fának, egy felvonóoszlopnak, stb. Ezek alanyai mind síelők voltak. A tavalyi szezon közismert snowboardos halálesete abból adódott, hogy a srác lement a kijelölt pályáról. Mehetett volna síléccel is. Az esetnek nem a snowboardhoz, hanem a hülyeséghez volt köze.

Az utolsó mondatod értelmezhetetlen...

rasztacsubi 2011.01.20. 17:27:34

jogos, én meg vagyok győzve.

petimegmondja 2011.01.20. 17:28:35

@butatót:

Pontosan mi nem igaz? Ugyan azt írtad, amit én... ;)

akira2 2011.01.20. 17:38:17

@petimegmondja:

"Az utolsó mondatod értelmezhetetlen..."

Akkor olvasd el újra, talán megérted. Nem olyan bonyolult az... :)

butatót 2011.01.20. 17:50:29

@petimegmondja:
Azzal a résszel nem értek egyet, hogy a síelők relatíve súlyosabb sérülései a kor ill. az erőnlét(hiány) következményei.

butatót 2011.01.20. 17:55:20

@petimegmondja:
Nem látom a kommentem, lehet, hogy 2x lesz:
A snowboardosok alacsonyabb átlagéletkora ill. jobb erőnléte körüli eszmefuttatást vitatom. Valami valószínűleg van benne, de szerintem a síelés egyszerűen sérülésveszélyesebb sport. Ami persze nem azt jelenti, hogy egy (átlag)síelő többet esik, mint egy (átlag)deszkás, sőt, ellenkezőleg. Egyszerűen veszélyesebb elesni egy pár léccel és egy pár bottal, mint egy deszkával.

petimegmondja 2011.01.20. 18:18:23

@butatót:

Valójában, az alatta lévő komment és ez az "eszmefuttatás" összetartozik. Amúgy nem eszmefuttatás, hanem egy osztrák tanulmány recenziója.

Kétség kívül az egyik faktor a lassabb és kevébé balesetveszélyes eszköz, orvosi szempontból viszont ez a másik faktor is javítja a statisztikát és hozzájárul annak a magyarázatához, hogy miért van a relatíve több esés ellenére is kevesebb komoly sérülés.

petimegmondja 2011.01.20. 18:25:21

@akira2:

"A balesetek súlyossága pedig egyenes arányban áll a sebesség növekedésével, amely a hagyományos alpesi síelés esetében alacsonyabb, a snowboard esetében magasabb, és a carving síelésnél még ennél is magasabb."

A sebesség növekedése az alpesi síelésben alacsonyabb, mint a snowboard esetén? Mi van?

A sebesség növekedése = gyorsulás. Hol gyorsul a snowboard jobban mint az alpesi sí? Max rakétával snowboardos seggében...

butatót 2011.01.20. 19:14:58

@petimegmondja:
:)
Néha azért pár gyámoltalanabb sízőt lehagyok, igaz, hogy freecarve deszkával csapatom, már ahol lehet. Lécekkel olyan 50%-kal gyorsabb vagyok, mint deszkával.

M. Péter 2011.01.20. 20:04:29

A Daily Mail bulvarlap, tudomanyos temaban nem megbizhato. Probaltam az eredeti cikket megkeresni, de nem sikerult. Ez az amerikai sipalyak szovetsegetol szarmazik, szinten nem egy tudomanyos szervezet. Legrosszabb esetben az is elkepzelheto, hogy csak osszeszamoltak, hogy volt ennyi sibaleset, ennyi snowboardos baleset, aztan kesz.

richard68 2011.01.20. 20:11:29

A statisztika hiányos. Nincsenek adatok arról, hogy hány síelő sérült snowboardos miatt és hány snowboardos síelő miatt. Pedig ez érdekes lenne. Ha a saját élményeimet nézem, az sajnos a snowboardosokra nézve hátrányos.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.21. 11:48:50

Száz méteres szakadék előtt, mindkettő egyformán veszélyes, de talán két kivillanó sílécet a hegyi mentők hamarabb észrevesznek...

Paulybird 2011.01.25. 16:32:48

mondjuk azt sem értem, hogy miért hiszik sokan azt, hogy csak azért, mert ösze van köve a két lábad egy deszkával, még nem csavarodhat ki...

Én épp azt szoktam látni, hogy amikor taknyol a deszkás, akkor jól fejbe/seggbe/hátbe rugdossa magát azzal a nagy deszkával. Az is elég gyakori, hogy valakinek ficamodik valamije...

Ha valami különbség van, akkor az valszeg abból származik, hogy léccel sokkal többet csapat lefelé az ember gyorsan, míg a deszkásokra ez kevésbé jellemző, azok nyugisan kanyarognak, oldalaznak, túrják a havat, le-leülnek szotyizni...

Tudom, nem reprezentatív statisztika, de nekem az összes ismerősöm aki eszembejut, valaha ütközésnek részese volt, az mind úgy történt, hogy egy hódeszkás nekicsúszott...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása