Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Egy sífalu "elszakadt" a svájci jegybanktól

Freddie The Eagle | 2015.02.01. 12:37 Szólj hozzá!

grachen.jpgGrächen

Az idilli sífalu, Grächen "elszakadt" a Svájci Nemzeti Banktól és kikiáltották a saját euró-svájci frank árfolyamukat.
1.35-ben állapították meg a síidény alatt érvényes árfolyamot, hogy ne veszítsék el a külföldi turistákat. Ez a diszkontárfolyam időszakos. A helyi lakosok évente meghatározzák, hogy mettől meddig érvényes a külföldieknek kedvező árfolyam.


Berno Stoffel, a helyi turisztikai hivatal igazgatója elmondta a Wall Street Journal pénzügyi médiacsoporhoz tartozó blog egyik bloggerének, hogy először 2011. decemberében vezették be a turistafogó árfolyamot, amikor is hasomlóan mint most, túlságosan is megerősödött a svájci frank az euróhoz képest. (Majd a svájci jegybank országosan is lekoppintotta a módszerüket, amikor is bevezették az 1.2-es árfolyam-plafont, és aminek a feloldására került sor nemrég).
Rövid távon ugyan veszteséget okoz, hogy buknak a helyiek a váltáson, ám összehasonlítva a környező síközpontokkal, így megőrzik a vendégeket és az 1 600 fős településen a munkanélküliség is csupán 2.6 százalékos


"Ahogy terjedt a hírünk, úgy nőtt a kereslet a szálláshelyeink iránt. Német, holland és belga turisták alkotják a forgalmunk 35 százalékát, míg a versenytársaink gyakorlatilag külföldi vendégek nélkül maradtak a frank erősödése miatt. Minden jól működik, hiszen helyi összefogással, közösen megalkottuk a mi kicsi világunkat, a svájci minőségi síturizmus olyan kis fellegvárát, amit nem csak külföldi milliomosok, hanem a nyugat-európai középosztályhoz tartozók is megengedhetnek maguknak."

- nyilatkozta a WSJ blogjának az egyik helyi hotel tulajdonosa, Olivier Andermatten.


Közgazdászok szerint ügyes és hatékony marketinghúzás ez a "jegybankjátszás". A grächeniek úgy védik ki a trükközést, hogy a diszkontárfolyam csak készpénzre vonatkozik.

 

árak svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr937129449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása